Vardagens ansikte i metamorfos

Vivi Stålhane och Sofie Olsson Dahl

De vanliga - Vivi och Sofie

"Ni som skrattar er fram till det sjukt seriösa, ni som får folk att undra om ni borde få gå lösa, ni som alltid gör fel och aldrig är perfekta, spelar inga spel och skiter i det korrekta, som vågar vara sena och defekta"

Hej!
Orden i det inledande citatet, från Emil Jensens "Inte vackrast i världen" beskriver oss, "De vanliga". Orden är ett hjälpmedel för att förstå oss som vardagliga människor. Vi är inte perfekta, våra ansikten spricker ofta upp i skratt åt allt och kanske till och med för mycket vissa gånger. Vi skiter i att vara perfekta, är faktiskt något sneda och defekta, vilket inte behöver innebära någon sorts fysisk deformitet, det lyfter fram människan, oss ur mängden. Detta tar sig också uttryck i våra karaktärer, om än på varierande sätt. Om dagen en, om natten en annan. Vissa kvällar under året förändras våra vardagliga utseenden till nya, - det är då vi skapar fiktiva karaktärer. Vi förvandlas, våra ansikten genomgår en sorts metamorfos. Vi har båda verkat inom teatern och finner stort nöje i att för några timmar låta våra ansikten ta ett nytt uttryck som levandegörs via de hittills gestaltade karaktärerna "Nyårsglamouröserna", "The synths", "Bad taste-arna" och "The sweet 60's".


Nyårsglamouröser - Moët & Chandon

"You better slip into your evening clothes, there's a gambling night at yours, lets go. Feeling high and happy!" Martha Tilton – Feeling High and Happy

God afton!
Vi kan nästan ses som "sjukt seriösa", nästan pompösa, då vi tittar djupt in i dina sammetsögon och förför dig med våra champangepärlande skratt, men vänder snart ryggen till när vi inser att du är en tölp som inte kommer att servera afternoon tea i en grönskande trädgård, och riktar genast våra perfekta och välsminkade ansikten mot den rika italienaren några bord bort. Vi är stroppiga, aristokratiska pinglor och nyårsafton är årets absoluta höjdpunkt! Champagne - Moët & Chandon, fyrverkerier, sång och glam! Ofta omringas vi av unga lycksökare, som luktar sött av rökbara rusmedel och överöser oss med komplimanger, men "nej tack", kan du inte erbjuda middag med kaviar, champangepyramider och dans till storband på ditt lantgods är vi icke intresserade, kära du, - det är vår melodi de spelar nu, adjö!


The synths - Synthia och Electronica

"A thousand generations the soil on which we walk, a mountain of mistakes, for as to climb for pleasure." Convenant - Call the ships to port

Va fan glor du på?
Synthia och Electronica, "vi skiter i det korrekta", om det nu ens finns något som kan anses vara mer korrekt än något annat. Genom våra blodröda läppar, svartsotade ögon och piercingar, tillsammans med våra markerade ögonbryn, svartfärgade hår smyckade med röda lösdreads skapar vi uppmärksamhet. Våra ansikten gör ofta att folk tittar till en extra gång, vänder sig om och samtidigt avslöjar en positivt eller negativt laddad reaktion. Många gånger möter vi människor som säger till oss att aldrig tappa stilen, och lika många gånger "skrämmer" vårt yttre. Klubben dMz är vår nattliga tillflyktsort. På dansgolvet drar vårt mystiskt lockande väsen ofta till sig killars uppmärksamhet, vilket vi njuter av utan att vidare uppmuntra, för att i slutändan istället avvisa. Vi gillar uppmärksamhet, men kom inte för nära.


Bad taste-are - Charlotta och Angelica

"You'd better change it back or we will both be sorry. Don't you want me baby?
Don't you want me ooohhh…" Human League - Don't you want me baby

Tjenamoss!
Vi "gör fel, och aldrig är vi perfekta", vi bryr oss inte om att passa in i er mall. Vi anser oss vara jävligt snygga och smarta, vad ni än säger. Varför ska alla vara exakta kopior och följa normen? Vi går vår egen väg, vi dansar som vi vill, vi skrämmer folk från dansgolvet med vår fuldans. We love it! Vi sjunger på gatorna, det är inte alltid skönsång, och brister sedan ut i högljudda skrattsalvor vare sig det passar eller inte. Kanske är du en av dem som höjer på ögonbrynen, fnyser och hånar oss? En värld utan normbrytare skulle vara tråkig och likriktad, ingen skulle ha en egen stil eftersom alla skulle vara lika. Undantagen bekräftar regeln, och på så vis blir den tydlig så du och jag kan välja vilket ansikte vi väljer att bära. Vad du än väljer, var stolt!


The sweet 60's (goes pride) - Kim and Robin

"Well, shake it up, baby, now. Twist and shout." Beatles - Twist and shout

Todiliooo!
Att vara allt och ingenting – det är vi! Vi är korrekta på utsidan men folk undrar ofta om "vi borde få gå lösa" när de upptäcker att vi är både "sneda och defekta". Att ett par orakade armhålor kan väcka så mycket uppmärksamhet! Vi twistar järnet på dansgolvet så att det ryker om oss, vi osar och förvirrar. Ibland kvinna, ibland man – precis som våra namn! Vi är trötta på att spela schack och göra våra läxor duktigt, att vara oskyldigt ordentliga i vår uppsyn. Vi är inga hemmafruar, gör vi något husligt är det på våra villkor. Genusrelaterade könsmallar för hur vi ska bete oss, gör att vi instället sparkar bakut och går i motsatt riktning! Vi ska vi ut och festa men inte "spela några spel". Inte ens alkoholludd ska fördunkla våra sinnen. Acceptera oss, så accepterar vi dig. Det är dig, precis du, så som du är, vi vill ha!


Tack och adjö!

Man kan alltid välja vem man vill vara och när, vi bär alla gestalter inom oss och deras ansikten lyser genom våra fasader. De är en del av oss och vi är en del av dem.

"Inom mig bär jag mina tidigare ansikten, som ett träd har sina årsringar. Det är summan av dem som är "jag". Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner alla mina tidigare." Minnena ser mig – Thomas Tranströmer

Vivi Stålhane läser till socionom vid Uppsala universitet.
Sofie Olsson Dahl läser till kulturentreprenör vid Uppsala universitet.